Як впливають на характеристику байдарки такі її параметри, як довжина, ширина, висота і вага. Для вибору байдарки вони важливі: від того, як ви плануєте її використовувати і для яких цілей, матимуть більше значення ті чи інші характеристики. А також для ваших навичок як весляра.

длина

Довжина байдарки

Як правило, чим довше байдарка по відношенню до її ширини, тим вищою буде швидкість каяка.Довша байдарка буде йти краще, ніж коротша і більше легка. В той же час, якість маневрування у довшої байдарки меньше, ніж у короткій. Зате довжина у виграші, коли йдеться про житло човна (обсяг його багажного відсіку).

ширина

Ширина байдарки

Більш широкий і легший корпус має тенденцію бути більш стійким і маневрувати легше, ніж вужчий корпус по відношенню до його довжини.Ширина байдарки є найважливішим показником під час вибору весла.

высота

Висота байдарки

Відстань від кіля до верхньої кабіни на вершині передньої палуби впливає на глибину посадки, а також обсяг байдарки. Байдарка з більш високими балонами більше схильна до впливу вітру.

вес

Вес байдарки

Наступний параметр, який потрібно враховувати – це вага. Декілька байдарок однакової форми, але виготовлені з різних матеріалів, матимуть різну вагу. Ця вага може вплинути на стійкість і маневреність вашої байдарки.

Загальний огляд
Всі ці параметри спричиняють характеристики байдарки. Не тільки їх, а й ваш досвід, тип води, цілі потрібно враховувати, купуючи човен. Короткі і легкі байдарки найкраще підходять там, де буде потрібний високий ступінь маневрування - сплав бурхливою річкою з безліччю поворотів або в зоні прибою. Довші байдарки потрібні для тривалих походів або багатоденних сплавів, де більший обсяг врівноважується швидкістю та курсовою стійкістю. Хороший спосіб оцінити різницю цих параметрів – потестувати. Крім того, для найсерйозніших початківців, як правило, краще вибрати байдарку, в якій ви можете рости та розвивати ваші навички каякінгу.

За матеріалами paddling.com